fredag 12 december 2008

Använder du din frys?


Igår när jag satt och läste några kapitel ur den simple living-inspirerade boken Lev Enklare av Giséla Linde sattes olika tankar i rörelse i mitt huvud. Bland annat slog det mig vilka energislukare vår kyl och frys hemma är.

Vi har (som i de flesta standardlägenheter?) en stor kyl och frys, dvs separata stående brevid varandra och i full höjd. Rent utrymmesmässigt använder vi ungefär halva kylen (fast grejerna är utspridda över hela kylen) och vad gäller frysen använder vi bara en fjärdedel av utrymmet. I vårat läge hade det alltså varit mer energieffektivt att ha en "halv" kyl och frys. Det skulle dessutom frigöra mer utrymme för förvaring i köket. En del av det som förvaras i frysen har förresten legat där mer än ett halvår och är knappast ätligt längre.

Tänk om man skulle göra ett radikalt experiment och stänga av frysen en månad för att se hur mycket man skulle sakna den? Ett frys-stopp! (Inspirerat av ordet köp-stopp). För det första skulle vi få en avfrostad och fräsch vitvara efter "frys-stoppet" och för det andra skulle denna fd frys rymma en hel del vad gäller förvaring av t ex skafferi-varor etc. Frysen är ju utformad som en möbel på sätt och vis, med en massa fina hyllor och lådor. Som en bonus skulle energikostnaderna gå ner, då frysen inte längre drar ström.

Det enda jag i nuläget kan tänka mig att jag skulle sakna är möjligheten att förvara glass, men det är jag beredd att offra! (Frågan är om den glassälskande sambon kan tänka sig vara utan det i en månad).

-Hur många procent av frysen använder du? Öppna och kolla!
-Hur mycket i frysen har legat där alldeles för länge och kan rensas ut?

-Skulle du kunna införa frys-stopp en månad på test?

Skriv dina svar som kommentarer till inlägget om du vill!

19 kommentarer:

Anonym sa...

Vår frys är proppfull med mat, bröd och bär...men mycket har legat där länge (tyvärr) och det är en god idé att rensa lite. Och frosta av den, definitivt!

F.ö. skulle jag vilja ha en jordkällare.

Rose-Marie sa...

Jag använder min frys massor!!! matlådor, svamp och bär, quorn- och soyaprodukter. Just nu är en hel hylla full med saffransbröd inför julen.... men frysen är första klass energisnål i varje fall.

En jordkällare vore ju idealiskt!

Anonym sa...

Vilken bra inlägg som får en att tänka i nya banor! Just nu använder vi ca 10% av frysen och 50% av kylen trots att vi är en 2- barnsfamilj och varannan helg ytterligare ett barn. När frysen är som fullast använder vi kanske 30 %. Det skulle gott räcka med halva utrymmena för vår del.

En sak jag länge undrat över är varför vi inte i högra utstäckning avnvänder oss av utomhustemperaturen för att kyla kyl och frys. Med en enkel anordning borde man vintertid kunna släppa in utomhusluft in i kylen och frysen. På så sätt skulle vi ju kunna halvera energiförbrukningen. Och förr fanns det jordkällare och skafferier som inte drog minsta ström. Finns det någon driftig entreprenör därute?

Maria sa...

Fint med kommentarer!

Frida: en jordkällare ja, tänk om de var tillgängliga även för oss lägenhetsbor?

Rosemarie: Du är en duktig frysanvändare, då tycker jag du skall fortsätta vara det :)

Martin: Ja visst är det intressant att tänka i nya banor? Nu står jag och fräser en pyttipanna på ekolådans rotfrukter och hittade en liten låda kikärtor i frysen som jag vänder ner i pytten. DÅ hyllar jag frysen.

Kanske är det inte så att vi måste ha ett frys-stopp, utan istället börja använda frysen vettigare? Till exempel göra mer storkok av t ex bönor och baljväxter och frysa in i småportioner, så slipper vi köpa konserverade färdiga sådana till samma pris som det kostar att köpa en hel förpackning torkade t ex kikärtor.

SUperbra idé det där med att föra in kylan i kyl och frys! Uppfinn!

Anonym sa...

Vi har liten ett skåp med delad kyl och frys och jag måste faktiskt säga att jag vill ha större. Dels för att vi storhandlar och dels för att vi bakar själva. Skulle gärna göra storkok, men det får ju inte plats. Vilket innebär sämmre kosthållning och mer köp av luncher etc. Sedan är det bara att glömma det med att kunna plocka bär och frukt. Längtar faktiskt till vi får flytta till huset för där finns både kyl, frys, frysbox och kallförråd i källaren.

Maria sa...

Lotta: Det där med kallförråd låter inte så dumt :) När blir det flytt ditut?

BoelMaria sa...

Från att ha haft en fullhöjds kyl och en fullhöjdsfrys har vi sedan ett år tillbaka bara en halv kyl och en halv frys. Och jag saknar inte frysen alls! Däremot är kylen proppfull.

Monica sa...

Jag har bott i en gammal lägenhet med ett stort, härligt skafferi. På vintern stängde jag av kylskåpet helt och hållet och förvarade allt i skafferiet. Det som behövde mest kyla fick stå närmast ventilen. Fungerade klockrent! Då hade jag ingen frys alls. Det funkade det också. Nu har jag ett hyfsat stort kylskåp (knökfullt...) med en rätt så liten frys under, just för att inte kunna samla för mycket som ändå blir för gammalt. Känns rätt utom när det är bärsäsong, då skulle jag vilja ha lite mer plats!

Monica sa...

Och jordkällare, det vore drömmen!

Anonym sa...

Vi hoppas på att få nycklarna snart och sedan börjar vi renovera. När vi flyttar är inte bestämt än. =)

Anonym sa...

Eftersom du inspirerar mig finner du en liten nominering i minn blogg.

Kram

Anonym sa...

Jag anvander frysen for fullt, och det ar faktiskt inte sa ofta som nagot blir liggande dar alltfor lange (sarskilt inte glass, hoho). Jag skulle aldrig klara mig utan frysen, men jag skulle definitivt kunna ha en mindre... bara det ryms matlador, frukt och bar, gronsaker, brod, och glass i stora lass :)

Bra inlagg for ovrigt!

Anonym sa...

Det är ju klart du ska ha en sånn.=)

HAr aft en uncerbar lördag med att titta på huset och så fick jag gosa med katten. Nu ska jag sätta mig och scrappa lite till en tävling och sedan ska jag äta pizza och pyssla lite till.

Kram

Marica sa...

Oj vi använder vår frys massor, matlådor bär sylt bröd frystagrönsaker. Fast vi KUNDE vägra frysa, inget är omöjligt.

Anonym sa...

hej, där jag bor har vi alldeles för lite frysutrymme. detta medför att man inte kan göra ekonomiska och enerigisparande storkok för att frysa in. jag har en liten låda som är ca 30x20x50cm.. (hög, djup, bred). vi är 3 personer som delar på mindre än en halv frys. det är jobbigt! särskilt som en av oss har frysen öppen i nån minut och därför blir den otroligt frostig, något jag tänkte att vi gemensamt kunde göra nåt åt efter jul.
jag skulle inte klara mig utan frys. det är tillräckligt jobbigt som det är nu.

och om du provar att vara frysfri så glöm inte att alltid ha dörren öppen lite, lägg nåt emellan, annars kommer det att mögla som bara den!

igår gjorde jag en snögubbe vilket påminner mig om att utomhus borde funka rätt bra som frys i dessa tider, fast det är ju inte -20 hela tiden och det kanske det måste vara för att funka som frys?

ha en fin söndag!!
kram

Anonym sa...

kolla in videon som ligger överst i denna blogg:
http://istalletfornagonting.blogspot.com/

min kompis som gjort den! pepp för kreativiteten.

Anonym sa...

Jag använder min frys till 110% (om möjligt!)och när jag öppnar kylskåpet så hoppar all mat och mjölk ut och anfaller mig....så jag förstår inte förslaget....men jag fattar att det drar ström...

Marit Olanders sa...

Vi bor på landet med självhushåll både vegetabilisk och animalisk så jag har en stor och en lite ståfrys och en box som alla är knökfulla så här efter skörd, slakt och julbak.

Anonym sa...

jag har alltid varit sån som fyller frysen nästan oavsett hur stor den är. det beror mycket på att vi är bra på att göra storkok, har ett landställe som svämmar över av bär och annat gott, och att vi använder mycket frysta grönsaker och quorn i maten. t ex är det ju jättesmidigt att göra ett storkok av bönor och sedan frysa in istället för att köpa burkar hela tiden.

jag rensar faktiskt med jämna mellanrum, men det är bara för att det jag vill ha in inte får plats.