söndag 22 februari 2009

Veganska semlor och vegansk grädde

[bilden och mesta av texten hämtad från Djurens Rätts hemsida]

Just nu lever en halv miljon kor i den svenska mjölkindustrin. Om fyra till fem år kommer deras liv att ha berövats. Innan dess tvingas de föda 1 kalv per år, vilken efter bara någon dag för alltid separeras från modern. Kalven anses inte ha rätt till moderns mjölk, utan det är vi människor som har rätten att dricka upp mjölken. Hela vinterhalvåret står korna inomhus, ofta uppbundna dygnet runt. På sommaren tillåts de gå ute ett par månader men både tjurar och kalvar under 6 månader måste stå inne året runt.

Många tror att mjölk inte bidrar till dödande, men sanningen är att 65 % av allt nötkött faktiskt kommer från just mjölkkor.

Håller du med om att detta inte är rätt? DU kan göra skillnad! Börja med det lilla steget att byta ut dina vanliga semlor mot veganska. Följ ett vanligt semlerecept men byt ut smöret mot vegetabiliskt margarin och grädden mot soja- eller havrevispgrädde.


Så här ser det kanske vanligaste veganska margarinet ut som du kan hitta i din affär (och det funkar toppen att ha på mackor istället för vanligt smör också, och innehåller inget kolestrol!!)


Nedan ses SoyaToos vispgrädde, i två olika förpackningar:


Och sist men inte minst GoGreens havrevispgrädde (min favorit):

5 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad glad jag blir! :) måste testa dessa snart. Skriv gärna om fler veganska grejer om du vill, jag tycker att det är jätteintressant! :)

/Maria Stenlund

PS. I helgen bjöd min lillasyster på minisemlor. Hon hade ingen mandelmassa hemma så istället använde hon dadlar (av ett bra märke, inga stabbiga kletiga juldadlar) som hon hade hackat i småbitar. Supergott! Smakade nästan exakt som mandelmassa tillsammans med semmelbullen och grädden. Kan vara värt att testa så här i semmeltider! (Och så hade hon nåt nyttigare mjöl än vetemjöl i bullarna, minns ej vilket dock.)

Maria sa...

Yay! Låter supersmarrigt ju! Och så kan en ju göra mandelgrädde till så blir det ännu nyttigare, och dessutom mandelsmak =)
Om du skållar mandlar och drar av skalet och låter mandlarna torka lite så mixar du dem sen med lite vatten och en skvätt vaniljsocker = tadaaa nyttig mandelgrädde :)

Anonym sa...

Åh, mandelgrädden lät jättespännande! En av alla grejer jag definitivt måste testa. :) Tack för tipset.

/Maria

Anonym sa...

Hej
Var köper du havregrädden? Jag letade förtvivlat på kvantumbutiken nära oss igår. Det fanns inte så mycket.

Maria sa...

Anna: Jag hittade havregrädden på stan på Ica Gourmet :)