måndag 11 maj 2009

Ekolådan - recepttips på fänkål




Sedan ekolådans stora grönsakslåda landade i torsdags har det inte gått en dag utan att vi lagat mat av innehållet. Igår åt vi burgare där vi använde sallad och tomater från lådan. Fotona ovan är från Ekolådan-receptet på buljongbräserad fänkål, till vilken jag serverade dillstuvad mandelpotatis och grönsallad. En riktigt somrig maträtt!

Buljongbräserad fänkål
2-3 portioner

1 stor fänkål eller 2 små (från Ekolådan)
25 g margarin eller smör
sagt av ½ citron (från Ekolådan)
buljong
salt + peppar

1. Halvera fänkålen och skär bort rotstocken. Skär sedan fänkålen i ½ cm tunna skivor. Spara gärna "dillvipporna".

2. Lägg den skivade fänkålen i en kastrull eller stekpanna med lock. Tillsätt smör eller margarin, citronsaft och buljong så att det nästan täcker fänkålen. Salta och peppra och låt sjuda tills mjukt. Garnera med "dillvipporna" och servera till t ex dillstuvad potatis och en grönsallad.

Fänkål är för mig en ganska ny grönsak som jag bara använt i sallad innan. Det blev väldigt gott med citronsmaken och "skyn" som blir kvar i stekpannan passar perfekt att ringla över salladen innan servering.

3 kommentarer:

Marica sa...

Tack för det fin fina tipset :0)

Ann-Christin sa...

Låter väldigt gott, kan nog bli ett tillbehör till någon av helgens middagar

Jenny sa...

Jag gillar fänkål. Har ett jättebra recept på fänkåls- och hasselnötssoppa om du är pepp. (Från kokboken gott och grönt)